Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Tukuma, Engures un Jaunpils novadu skolotāju metodiskā diena “Informācijas tehnoloģiju izmantošana mācību stundā”

   Skolēnu rudens brīvlaikā, 24.oktobrī, Tukuma, Engures un Jaunpils novadu skolotāji tikās metodiskajā dienā Zemgales vidusskolā. Zemgales vidusskola kā norises vieta šim pasākumam netika izvēlēta nejauši, jo metodiskās dienas tēma šajā gadā bija saistīta ar informācijas tehnoloģijām, un Zemgales vidusskola, kā viena no pirmajām skolām Latvijā, 2014.gadā piedalījās projektā “Samsung Skola nākotnei”, iegūstot iespēju piedalīties mācībās, kā arī projekta finālā iekļuva uzvarētāju pulkā un saņēma finansējumu jaunāko tehnoloģiju iegādei.

   Šogad metodiskajā dienā piedalījās 99 skolotāji, kuri vēlējās vairāk iepazīt informācijas tehnoloģijas, to pielietošanu mācību stundās, ārpusstundu nodarbībās, kā arī ikdienā. Tāpēc Izglītības pārvaldei, kopā ar informātikas skolotāju metodiskās apvienības vadītāju, Tukuma 2.vidusskolas direktora vietnieku Uģi Bērziņu un skolotājiem, kuriem ir pieredze dažādu IT risinājumu pielietošanā, radās ideja par metodiskās dienas tēmu un saturu.

   Metodiskās dienas atklāšanā dalībniekus uzrunāja Izglītības pārvaldes vadītājs Normunds Rečs, par skolas dalību projektā “Samsung skola nākotnei” stāstīja Zemgales vidusskolas direktore Liene Učelniece, Tukuma Raiņa ģimnāzijas skolotāja Gita Rācenāja un Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolas direktora vietniece Linda Otto. Pedagogiem bija iespēja arī klausīties Sintijas Buhanovskas lekciju “Cilvēks. Versija 2.0.1.6.” Lekcijas laikā tika aplūkoti tādi jautājumi kā mācību vides, tekstu un lasīšanas paradumu izmaiņas tehnoloģiju ietekmē, kā arī sniegts ieskats jaunākajos pētījumos.

   Metodiskās dienas ietvaros notika arī praktiskās nodarbības septiņās darba grupās:

Sociālo tīklu pielietojums mācību procesā - nodarbības sākumā dalībnieki iepazinās ar bloga, Twitter iespējām mācību procesā. Koplietošanas dokumentā tika apkopotas sociālo tīklu iespējas audzināšanas, administrācijas darbā un mācību procesā.

Skolēnu prezentācijas – darba grupu vadītāji dalījās pieredzē - ko, kā un kāpēc vērtēt skolēnu prezentācijas, kā izveidot prezentāciju vērtēšanas kritērijus.

Grupu darbs tiešsaistē – kā organizēt grupas darbu, izmantojot tiešsaistes rīkus, kas dod iespēju grupai dalīties vairākās daļās un komunicēt attālināti. Kā skolotājam pārskatīt visu grupu darba rezultāta attīstību reālajā laikā.

Infografikas pielietojums mācību stundā - infografikas veidošana, publicēšana, pielietošana visos mācību priekšmetos.

Divdimensiju svītru koda pielietojums mācību stundā – kas ir divdimensiju svītru kods, kur to var pielietot. Kā pašiem veidot divdimensiju kodus un izmantot tos mācību procesā.

Aptauju un testu veidošana - Aptauju un testu veidošana socrative.com vidē. Balsošana, izmantojot viedtālruni vai planšeti.

Izglītības tehnoloģijas – firma SIA "CertesLV" iepazīstināja ar produktu klāstu, kas atvieglo un uzlabo ikdienā veicamo darbu kvalitāti un ļauj ātrāk sasniegt vēlamo rezultātu.

   Visās darba grupās notika praktiska darbošanās, skolotāji paši veidoja blogus, profilus sociālajos tīklos, ievietoja rakstus Vikipēdijā, veidoja svītru kodus utt. Diena pagāja ļoti ātri un, kā atzina skolotāji, tad vēlme būtu darboties nevis divās darba grupās, bet apgūt visu, ko piedāvāja šajā dienā visi darba grupu vadītāji.

   Noslēgumā klausītājiem bija iespēja noklausīties Dr.oec., Mg.health sc. Ievas Kalves lekciju “Drošs un efektīvs”. Galvenā atziņa - ievērot vispārējās un "datorveselības" principus un strādāt tā, lai nekaitētu sev.

   Konferences beigās katram skolotājam bija iespēja novērtēt iegūto, izteikt ierosinājumus nākamajam gadam. Dažas no skolotāju atziņām (saglabāts autoru rakstīšanas stils):

Paldies! Darbā noderēs!

Daudz jauna, interesanta un praktiska J

Meitenēm infografikās J

Ļoti aizraujoši! Paldies!

Paldies! J

Bija ļoti interesanti, tikai pietrūka laika. Paldies!

Jauki!

Paldies! Bija ļoti interesanti, ir par ko domāt!

Kolosāla kopāmācīšanās!

Paldies S.Kūlai par socrative nodarbību

Idejas interesantas, noteikti izmēģināšu māc.procesā!

Paldies! Divdimensiju kods rullē!

Vairāk praktisku darbību un informācijas pielietošana mācību procesā. Paldies, bija ļoti labi J

Paldies “Certes LV” puišiem un meitenei J

Bija Ļoooti Noderīgi!

Paldies par svītrkodiem! Patika J

Paldies! Idejas ierosmei ir!

 

Paldies visiem darba grupu vadītājiem un palīgiem par ieguldīto darbu un labajām idejām!

Paldies:

Zemgales vidusskolā -

direktorei Lienei Učelniecei;

direktores vietniecei Evijai Baumanei;

skolotājiem: Svetlanai Brasnujevai, Sintijai Valuckai, Aleksandrai Leimanei, Lienei Jurševskai, Zanei Brečai, Aivaram Jurševskim, Reinim Duksītim;

skolas visiem iesaistītajiem skolotājiem un personālam.

Tukuma Raiņa ģimnāzijā -

direktorei Sigitai Kūlai;

skolotājiem Diānai Zurģei, Gitai Rācenājai, Aigai Paeglei, Maijai Skujai, Valdim Zuteram.

Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolā -

skolotājiem Lindai Otto un Reinim Rukmanim.

Jaunpils vidusskolā -

skolotājai Ilzei Inkinai.

Tukuma 2.vidusskolā -

direktora vietniekam, informātikas skolotāju MA vadītājam Uģim Bērziņam.

 

Paldies dalībniekiem par atsaucību, aktīvu līdzdalību un pozitīvām emocijām! Paldies Tukuma novada Domei un SIA “TestDevLab” par materiālo nodrošinājumu un atbalstu metodiskās dienas organizēšanā!

DMC Firewall is a Joomla Security extension!