Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Gandarījums par padarīto - Zemgales vēsturiskā novada mūsdienu deju radošais konkurss

2017. gada 5. aprīlī Tukuma pilsētas Kultūras namā nu jau otro reizi notika Zemgales vēsturiskā novada mūsdienu deju radošais konkurss, kura galvenais mērķis ir veicināt horeogrāfu jaunrades darbu un papildināt bērnu un jauniešu mūsdienu deju kolektīvu repertuāru ar augstvērtīgiem horeogrāfijas priekšnesumiem.

Vērtējot jaunrades darbu mūsdienu dejas jomā kopumā, Zemgales novads ir viens no spilgtākajiem atskaites punktiem ar sev raksturīgām jaunrades horeogrāfijām, kas pēc šī konkursa  noteikti papildinās bērnu un jauniešu mūsdienu deju kolektīvu kopējo deju repertuāru. Iespējams, nākotnē kāds no šiem augstvērtīgajiem horeogrāfijas priekšnesumiem tiks iekļauts kādā no mūsdienu deju lielkoncertiem.

 

Dejas horeogrāfija ir horeogrāfa idejas radošās izpausmes augstākais punkts, to iedzīvinot uz skatuves caur deju dažādos tēlos, stāstos, sižetos. Tā arī 5. aprīlī Zemgales vēsturiskā novada mūsdienu deju radošajā konkursā šķietami ikdienišķas situācijas tika izdejotas uz Tukuma Kultūras nama skatuves. Dejās tika izdejotas laikmetam atbilstošas tēmas, risinātas aktuālas problēmas un pat kosmiskas idejas. Zemgales novada konkurss ir pierādījums, ka deja un tās būtība nav izsmeļama, tās izpausmes ir bezgalīgas un ļoti mainīgas.

 

 

Apskati! Zemgales vēsturiskā novada mūsdienu deju radošā konkursa galerija

 

Radošo konkursu organizēja Tukuma novada Izglītības pārvalde sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un Tukuma pilsētas Kultūras namu.

Konkursā piedalījās 517 dalībnieki, pārstāvot 6 deju studijas un vienu deju skolu - deju studija “Lēra” (horeogrāfe/vadītāja Kitija Vīgupa), deju studija “Demo” (horeogrāfi/vadītāja Liene Bēniņa un Zigmārs Lācis), deju studija “Benefice” (horeogrāfe/vadītāja Annika Andersone), deju studija “Tipu Tapu” (horeogrāfe/vadītāja Madara Aulaciema), deju studija “Intriga” (horeogrāfe/vadītāja Inga Ose), deju studija “Kaprise” (horeogrāfe/vadītāja Jeļena Orlova) un Kandavas Deju skolas dejotāji (vadītāja Sonora Grīnberga). Konkursa dalībnieku vecums - no pirmsskolas līdz pat 21 gadu vecumam.

 

Visu dalībnieku sniegumu radošajā konkursā vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija Valsts izglītības satura centra vadītāja vietniece un interešu izglītības un tālākizglītības departamenta direktore Agra Bērziņa, horeogrāfe, deju grupas „Buras„ vadītāja un Valsts izglītības satura centra Mūsdienu deju žanra ekspertu komisijas priekšsēdētāja Edīte Ābeltiņa, horeogrāfe, deju trenere, “JV clubs Dance Company” vadītāja un Valsts izglītības satura centra Mūsdienu deju žanra ekspertu komisijas locekle Anete Antrope, horeogrāfe, Latvijas Kultūras akadēmijas docente un Horeogrāfu asociācijas padomes locekle Ramona Galkina, kā arī horeogrāfs, Latvijas Kultūras koledžas docents, “Veizāna deju skola” vadītājs un Valsts izglītības satura centra Mūsdienu deju žanra ekspertu komisijas loceklis Edmunds Veizāns.

 

Žūrijas komisijas vērtēšanai tika piedāvātas 38 jaunradītas dejas, kuras tika iedalītas dažādos žanros un stilos. Visplašāk Zemgales novadā tika pārstāvētas mūsdienu dejas un šova dejas, taču konkursā varējām arī vērot ielu dejas, tai skaitā “hip – hop”, breikings, un nedaudz arī laikmetīgo deju.

Vērtējot deju priekšnesumus, žūrijai bija jāņem vērā gan dejas kompozīcija un  tehniskais izpildījums, gan imidžs,  kā arī jāizvērtē horeogrāfa idejas saturiskais izpildījums.  Dejas tika vērtētas trijās  pakāpēs, maksimāli iegūstamais punktu skaits - 25 punkti.

 

Mūsdienu deju radošā konkursa Zemgalē žūrijas vērtējums (Zemgales reģions)

Mūsdienu deju konkursa rezultāti VISC (visi novadi)

 

Pēc konkursa visu deju kolektīvu vadītājiem tika dota iespēja uzklausīt žūrijas komentāru par vērtējumu rezultātiem, kā arī ieteikumus dejas horeofrāfijas pilnveidošanai un uzlabošanai.

 

Zemgales vēsturiskā novada mūsdienu deju radošais konkurss Tukumā veiksmīgi  aizritējis, sniedzot krāsainu un aizraujošu piedzīvojumu gan dejotājiem, gan deju skatītājiem. Deju daudzveidība, krāšņie tērpi un lieliskais izpildījums ir apliecinājums tam, ka nekas jau neapstājas, viss turpinās un jau pēc gada atkal visi satiksimies, lai vērotu dejas mākslas daudzveidību un skaistumu.

Visi konkursa dalībnieki saņēma skaistas dāvanas, kas ikvienu lielu vai mazu dejotāju iepriecināja  un viņu sejās atraisīja smaidu.

 

Daudz pūļu ieguldījuši gan deju pedagogi, lai savus dejotājus sagatavotu konkursam, gan arī paši dejotāji, lai savu pedagogu un horeogrāfu idejas izdejotu uz skatuves skaistā dejas priekšnesumā. Daudz pūļu ieguldījuši arī konkursa organizētāji, lai ikviens dalībnieks justos gaidīts mūsu pilsētā, lai ikviens saņemtu pozitīvas emocijas, ko aizvest sev līdz uz mājām un lai atmiņas ikvienu vestu atpakaļ uz mūsu skaisto pilsētu Tukumu.

 

 

„ Deja dziedē  un atdzīvina, deja dod spēku domāt un dzīvot ik dienu. Ļauj man vienkārši Tev nodejot ... „

                                                                                                                                                     / L. Bēniņa/

 

 

Tukuma novada Izglītības pārvalde saka paldies visiem, kuri atbalstīja mūs radošā konkursa organizēšanā un iesaistījās konkursa veiksmīgā norisē!

Paldies visiem dejotājiem un deju skolotājiem par dalību pasākumā un nerimstošo dejotprieku!

 

 

Angelika Dembovska

Tukuma novada Izglītības pārvaldes

izglītības darba vecākā speciāliste

Tālr.: 63107274, mob.25433432

e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

 

 

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!