Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Apmācības Somijā

Lai iegūtu plašākas zināšanas par jauniešu apmaiņas projektiem par to, kā veiksmīgāk tos izplānot, uzrakstīt un lai vēlāk arī īstenot, un varētu sniegt konsultācijas šo projektu veidotājiem un īstenotājiem, es, Tukuma novada Izglītības pārvaldes Multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra jaunatnes darbinieks Sandis Ozoliņš, no 6. līdz 12. martam Somijas pilsētiņā Virrata piedalījos apmācību kursos “TYE-Tools for Youth Exchanges” (TYE – rīki/metodes jauniešu apmaiņai).

 

Apmācību kursus organizēja „Erasmus+” Somijas nacionālā aģentūra un to galvenais mērķis bija sniegt jaunas zināšanas par dažādiem instrumentiem, kurus izmantot, lai uzlabotu jauniešu apmaiņas projektus un padarītu tos neaizmirstamus un arī izglītojošus to dalībniekiem. Kursos piedalījās 30 jaunatnes darbinieki, jaunatnes jomas aktīvisti, jauniešu līderi un skolotāji, kopumā pārstāvot 15 valstis, tajā skaitā arī tādas kā Francija, Vācija, Itālija, Slovākija, Portugāle, Spānija, Bulgārija, Somija, Turcija u.c.

 

Viens no jauniešu apmaiņas pamatelementiem ir kvalitatīvi izstrādāts projekts un interesantas aktivitātes, kuras iemāca kaut ko lietderīgu, kuras spilgti paliek atmiņā un noder darbam nākotnē. Bieži vien projektu īstenotājiem, kuriem nav lielas pieredzes šajā jomā, vēlas projektos ielikt visu un beigās projekti ir sadrumstaloti un nav tik kvalitatīvi, kā varētu vēlēties. Tāpēc paldies šādu apmācību kursu organizētājiem, kuros arī man tika dota iespēja iegūt jaunas zināšanas un pilnveidot jau esošās par šādām tēmām – grupu veidošanās procesi jauniešu apmaiņas projektu laikā, aktivitātes, kas fokusējas uz mācīšanās procesu un starpkultūru mācīšanos, jauniešu motivācijas rīki, būt aktīviem apmaiņas projektu laikā, rīki, kas dod jauniešiem iespēju novērtēt savu iegūto projekta pieredzi un iesaistīšanos rezultātu tālākā izplatīšanā, kā arī zināšanas par to, kā jauniešu apmaiņās integrēt dažādas prioritātes.

 

Apmācības norisinājās piecas darba dienas Marttinen jauniešu centrā, kas atrodas lauku teritorijā netālu no Virratas. Virrata ir maza pilsēta Somijas dienvidu daļā, kurai tuvākā lielā pilsēta 100 kilometru attālumā ir Tampere. Līdz Somijas galvaspilsētai Helsinkiem attālums ir 300 kilometru. Apmācību laikā laikapstākļi Somijā bija ziemīgi, un tāpēc organizatori visiem bija sarūpējuši lielisku iespēju iepazīties ar Somijā tik ļoti populāro nodarbi – saunas apmeklējumu ar atvēsinošu peldi ledainā ezera ūdenī. Šai aktivitātei bija piekritēji pat no tādām valstīm kā Grieķija, Spānija un Bulgārija.

 

Pēc nedēļu ilgā izglītojošā pieredzes apmaiņas brauciena  atgriezos mājās ar jaunām zināšanām un idejām, ar kurām labprāt dalos. Ja plānojat vai īstenojat „Erasmus+” jauniešu apmaiņas projektu un Jums šī tēma ir aktuāla, droši rakstiet, zvaniet vai nāciet uz tikšanos klātienē Multifunkcionālajā jaunatnes iniciatīvu centrā Tukumā, Sporta ielā 1.

 

 

 

Sandis Ozoliņš

jaunatnes darbinieks

mobilais tālrunis jauniešu centrā: +371 29191694,

e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!