Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums V Latvijas bērnu un jauniešu mākslas un mūzikas festivāls „Latvijas toņi un pustoņi”

Ir izskanējis Valsts izglītības satura centra organizētai V Latvijas bērnu un jauniešu mākslas un mūzikas festivāls “Toņi un pustoņi”. Festivāls tiek rīkots reizi piecos gados un šogad  tas norisinājās 1. un 2. jūnijā Bauskā. Šādus festivālus Valsts izglītības satura centrs organizē kopš 1997. gada, ik pa pieciem gadiem dažādās Latvijas pilsētās kopā pulcējot vairākus simtus bērnus un jauniešus no visas valsts, aicinot skolēnus radošām aktivitātēm, daudzveidīgai un radošai viņu  pašizpausmei vizuālajā, vizuāli plastiskajā mākslā un mūzikā.

 

Festivāls Bauskā tika veidots kā Latvijas valsts simtgades gaidīšanas svētki.

 

Festivāla laikā tika atklāta interešu izglītības vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas pulciņu audzēkņu darbu izstāde “Latvijas toņi un pustoņi”, kurā bērnu un jauniešu redzējumā vairāk nekā 300 darbos ieraugāmas Vidzemei, Latgalei, Kurzemei, Zemgalei, Rīgai raksturīgās krāsas, ornamenti, zīmes un noskaņas.

Izstādes darbus vērtēja žūrijas komisija, kuras sastāvā bija Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas nodaļas vadītāja un asociētā profesore Vineta Groza, māksliniece – dizainere un Rīgas Dizaina un mākslas skolas skolotāja ādas izstrādājumu dizaina nodaļā Lolita Katkovska, mākslas zinātniece un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Grafikas kolekcijas glabātāja Valda Knāviņa, kā arī māksliniece – dizainere un Valsts SIA Rīgas Tūrisma un radošo industriju tehnikuma lietišķās grafikas un kompozīcijas pasniedzēja Aiva Bumbure.

 

Žūrijas komisijas vērtējums V Latvijas bērnu un jauniešu mūzikas un mākslas festivāla „Latvijas toņi un pustoņi” vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas izstādes rezultāti (Tukuma un Engures novadu dalīmnieki)

 

Konkursa laikā Valsts izglītības satura centra vadītāja Agra Bērziņa kopā ar Rundāles pils muzeja direktoru Imanta Lancmaņa kungu piešķīra konkursa “Latvijas toņi un pustoņi” galveno balvu, kuru saņēma Tukuma mākslas skolas audzēkne Lauma Norniece par darbu “Tukums. Dārza iela ziemā”.

 

 V Latvijas bērnu un jauniešu mūzikas un mākslas festivāla „Latvijas toņi un pustoņi” vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas izstāde apskatāma līdz 2017. gada 2. septembrim, Katoļu ielā 1, Bauskā.

 

Festivāla ietvaros notika arī bērnu un jauniešu veidoto tērpu kolekciju demonstrējumi. Tērpu konkursa finālskatē piedalījās 30 tērpu kolekcijas, kur savu tērpu kolekciju Saullēkta krāsas Apšuciemā” demonstrēja arī Tukuma Raiņa ģimnāzijas vizuālās mākslas pulciņa meitenes skolotājas Unas Bērziņas vadībā.

 

Kā neiztrūkstoša festivālā sastāvdaļa bija svētku dalībnieku gājiens, kur katra novada dalībnieki tērpās sava vēsturiskā novada raksturīgākajos toņos. Mūsu novadu dalībniekus varēja atpazīt pēc zaļajām cepurītēm un mugursomām. Festivāla dalībnieku gājiens “Latvijas novadu toņi un pustoņi” virzījās no Bauskas pilsētas Rātslaukuma līdz Pilskalna estrādei, kur 1. jūnija vakarā notika koncerts “Kašera sapņu fabrika toņos un pustoņos”.

 Tradicionāli festivālā piedalījās arī vokālās mūzikas konkursa “Balsis” laureāti un festivāla – konkursa “No baroka līdz rokam” labākie vokāli instrumentālie kolektīvi un popgrupas, sniedzot koncertus  visiem festivāla dalībniekiem un apmeklētājiem.

 

Apskati! "Latvijas toņi un pustoņi" Bauskā galerija

 

Paldies, Bauskas pašvaldībai un īpaši liela pateicība Bauskas jauniešu centra interešu izglītības metodiķei Ilzei Krieviņai un SIA “Aniva” par garšīgajām pusdienām!

Vislielāko paldies vēlos izteikt mūsu novadu bērniem un skolotājiem par dalību un sasniegumiem šajā krāsainajā festivālā!

 

Sens ticējums vēsta, kā pavadīsi skolēnu brīvlaika pirmo dienu, tā pavadīsi visu brīvlaiku!

Novēlu pedagogiem un bērniem spraigu, radošu un krāsainu vasaru!

 

Uz tikšanos jaunajā mācību gadā!

 

 

Tukuma novada Izglītības pārvaldes

Izglītības vecākā darba speciāliste A. Dembovska

mob.tālr. 25433432

e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd