Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums "CEMEX Iespēju fonda" finansējums Tukuma 2.vidusskolas projektam “Latvju raksti skolēnu kora tērpos"

          Trīs meitiņas smalki raksta
          Pie lodziņa istabā.
          Visapkārt smalki raksti,
          Vidū lika sav' sirsniņu.

 

Tukuma 2.vidusskolas vecāku biedrība un Tukuma 2.vidusskola kopīgi sagatavoja projektu “Latvju raksti skolēnu kora tērpos”, un tika iegūts finansējums no “CEMEX Iespēju fonda” 5.-12.klašu kora dalībnieku tērpu latvisku aksesuāru iegādei.

 

 

Vēlamies saglabāt tradīcijas un neļaut aizmirst vēsturi, rotājot ar Latvju rakstiem kora dalībnieku tērpus. Jau no senatnes rakstu elementi ir lietoti ar noteiktu idejisku mērķi. Rotājums ar rakstu zīmēm daudzreiz sniedzis labu padomu, ir bijis laba vēlējums, bieži pasargājis no visa ļaunā. Latvju raksti lai sargā un spēcina arī Tukuma 2.vidusskolas mūzikas skolotāju Ēriku Bogataju. Lai neizsīkst viņas profesionalitāte, entuziasms un darba mīlestība, kas atspoguļojas kora daudzveidīgajā un muzikāli augstvērtīgajā repertuārā - garīgo dziesmu cikls, ar kuru koris piedalījās Starptautiskajā Bērnu un jauniešu garīgās mūzikas festivālā “Soli Deo Gloria”, koncertprogrammas “Pasaka par laimes kreklu” dziesmas ar dzejnieces Māras Zālītes vārdiem , kā arī dažādu citu tematisko dziesmu programmas koncertiem skolā un novada skatēs.

 

Projekts "Latvju raksti skolēnu kora tērpos" "CEMEX Iespēju fondam" tika iesniegts, lai izgatavotu aksesuārus, zēniem kreklu apkaklītes un meitenēm jostas ar Latvju rakstiem, 5.-12. klašu kora dalībniekiem. Kora tērpu, kā arī apkaklīšu un jostu skices izstrādāja mājturības un vizuālās mākslas skolotāja Dace Pelce. Projekta ietvaros notiks arī sadarbība ar Tukuma pilsētas Pensionāru biedrību, kas palīdzēs ar podziņu un āķīšu piešūšanu jostām un apkaklīšu piešūšanu krekliem. Savukārt SIA ,,Naoss” īpašniece Andromeda Bērziņa vadīs izglītojošu nodarbību kora dalībniekiem un citiem interesentiem par nozīmīgu Latviskās kultūras mantojuma sastāvdaļu - Latvju rakstiem, to nozīmi un vietu etnogrāfiskajā mākslā, kā arī par Latvju rakstiem kā latviskās identitātes vēstnesi.

 

 5.-12. klašu kora pirmā tērpu prezentācija paredzēta Valsts neatkarības svētku un Ģimenes dienas koncertā Tukuma 2. vidusskolas aktu zālē 2018. gada 3. maijā.

 

Katrs cilvēks ir tiešā saskarē ar Latvju rakstiem, ja viņš tos sajūt, apzinās kā daļu no sevis un savas vides. Ar šo veselīgo pašapziņu cilvēks atzīst īstas senās tradīcijas, izmantojot rakstus arī šodien. Mūsu pienākums ir šo tradīciju pūru kopt un atstāt mantojumā arī nākamajām paaudzēm.

 

 

Sagaidīsim Latvijas simtgadi un skolas 50.gadskārtu,

atbalstot kora tradīcijas un sekmējot patriotisma izjūtu ar Latvju rakstiem, kora dalībnieku tērpos!

 

 

 

Informāciju sagatavoja

Tukuma 2.vidusskolas vecāku biedrība

Our website is protected by DMC Firewall!