Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Tukuma, Engures un Jaunpils novadu skolēnu parlamentārieši pirms jaunā mācību gada tikās festivālā SKY’2018

15. un 16. augustā atpūtas kompleksā “Sveikuļi” Tumes pagastā Tukuma novadā norisinājās pirmais Tukuma, Engures un Jaunpils novadu skolu parlamentu vasaras festivāls "SKY 2018", ko organizēja Tukuma novada Izglītības pārvaldes Multifunkcionālais  Jaunatnes iniciatīvu centrs sadarbībā ar Jaunpils novada jauniešiem un viņu atbalsta personu Ilzi Jansoni-Peipiņu,  un festivāla brīvprātīgo organizatoru grupu - skolēnu parlamentārietēm - Ullu Grinbergu, Nikolu Gesti, Kristīni Stafecku, Sintiju Ozolnieci, Nikolu Smelteri un Aneti Grāvīti.

Pasākums bija pašu jauniešu iniciatīva, dodot viņiem iespēju aktīvi darboties, plānot un organizēt pasākuma saturu un noris.

 

 

Festivāla pirmajā dienā, kad visi pasākuma dalībnieki bija ieradušies un piereģistrējušies, jaunieši ierīkoja telšu pilsētiņu, iekārtoja darba un atpūtas zonas, izrotājot teritoriju ar krāsainiem karodziņiem, kas radīja īstu festivāla gaisotni.

 

 Festivāla atklāšanā par daudzām mūsdienīgām un jauniešiem aktuālām tēmām ar savu iedvesmas stāstu uzstājās multimākslinieks Kašers, atklājot savu pieredzi un kļūdas, virzoties uz mērķu sasniegšanu un savu plānu īstenošanu. Savukārt Rīgas Hanzas vidusskolas parlamentārieši dalījās ar savu parlamentāriešu darba pieredzi, sniedzot vērtīgu informāciju mūsu novadu skolu jauniešiem.

 

 

    

 

Nākamā aktivitāte bija festivālu dalībnieku diskusijas  nelielās darba grupās par vīziju, kā parlamentu tīklam vajadzētu darboties jaunajā mācību gadā. Pēc aktīva domāšanas procesa bija pienācis laiks sportiskām un radošām aktivitātēm, lai izkustētos un  citam citu labāk iepazītu. Sportiskās aktivitātes atklāja Tukuma 2. vidusskolas parlamenta konsultante Ieva Feldberga, iesaistot festivāla dalībniekus jautrās un komandu saliedējošās stafetēs. Vēlā vakarā, kad jau bija satumsis, “Sveikuļu” saimnieks jauniešiem bija sarūpējis nakts pārgājienu mežā. Taču vēl pirms tam kopējs vakara pikniks, radoša darbošanās mandalu,  hennas, dejošanas un teātra darbnīcās. Radošās darbnīvas vadīja paši vai viesos uzaicinātie jaunieši. Piemēram, modes deju studijas “Alegorija” dejotājas Marta Fogele un Megija Vitjuka, Pirmās dienas izskaņā Santas Vītiņas ģitārspēle un festivāla dalībnieku kopīga sadziedāšanās pie ugunskura.

 

Otrajā dienā pēc brokastīm festivāla dalībnieki klausījās Artas Dumbres aizraujošo stāstu par saviem iespaidiem un piedzīvojumiem mērojot Santjago ceļu – svētceļojumu aptuveni 800 km ar kājām pa kalniem un lejām, pa ceļiem un neceļiem pa svētā Jēkaba ceļu uz Santjago Spānijā.

 

Festivālā piedalījās arī Baltijas Reģionālā fonda Erasmus+ Eiropas Brīvprātīgā darba programmas brīvprātīgie Борче Аџиески no Maķedonijas un Belen Atienza no Spānijas, gan palīdzot pasākuma organizatoriem, gan stāstot par jauniešu iespējām programmā "Erasmus+: Jaunatne darbībā", kā arī vadot tēatra radošo nodarbību.

 

Kā otrās dienas pēcpusdienā atzina festivāla dalībnieki un viesi, pasākums bija izdevies, sniedzot jauniešiem iespēju uzklausīt iedvesmas pilnus stāstus, atpūšoties, radoši darbojoties, kā arī visiem kopā plānojot skolēnu parlamentu tīkla darbību Tukuma, Engures un Jaunpils novadu skolās . Visi kā viens atzina, ka šāds festivāls jārīko arī nākamajā vasarā.

 

Plašāku festivāla galeriju vari apskatīt šeit!

 

Festivāla dalībnieki saka paldies par atbalstu Tukuma novada un Jaunpils novada pašvaldībām, akciju sabiedrībai "Tukuma Piens", sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Gaļas pārstrādes uzņēmums Nākotne" un akciju sabiedrībai "Jaunpils Pienotava".

Paldies Jurim Grinfeldam, kas pasākumu iemūžināja lieliskās fotogrāfijās un videoapskatā.

 

 

Agnese Matvejeva

Tukuma novada Izglītības pārvaldes

Izglītības darba vecākā speciāliste

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd