Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Jaunumi Raksts Tukuma novada Izglītības pārvalde īsteno projektu “Vardarbības pret bērnu novēršana Latvijas lauku apvidos”

Tukuma novada pašvaldība ir atsaukusies nodibinājuma “Centrs Dardedze” (turpmāk – Centrs) aicinājumam un iesaistījusies  projekta “Vardarbības pret bērnu novēršana Latvijas lauku apvidos” (turpmāk – projekts),  īstenošanā.  Centrs ir nevalstiska organizācija, kuras galvenais darbības mērķis ir pasargāt bērnus no vardarbības, aktīvi strādājot pie tā, lai vardarbība nenotiktu, taču gadījumos, ja vardarbība ir notikusi, piedāvāt profesionālas konsultācijas un palīdzību. Kā uzsver Centra pārstāvji, ir svarīgi izglītot sabiedrību, savlaicīgi sniegt atbalstu cietušajiem un veicināt izpratni.

 

Projekta aktivitātes notiek divās programmās – programmā “Sargenģeļi” , kuru īsteno Tukuma novada Sociālais dienests, un programmā “Džimbas 9 soļu drošības programma”, kuru īsteno Tukuma novada Izglītības pārvalde sadarbībā ar Tukuma novada pašvaldības izglītības iestādēm.

 

Programma “Džimbas 9 soļu drošības programma” ir nodarbību cikls, kas paredzēts pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Nodarbību mērķis ir izglītot bērnus par personisko drošību, tādejādi mazinot vardarbības riskus šo bērnu dzīvē. Programmas ietvaros ar mūzikas, rotaļu, filmiņu un lomu spēļu palīdzību sarežģītās tēmas par vardarbības riska faktoriem kļūst bērniem labi saprotamas.

Projekta ietvaros Džimbas drošības programmas apmācībās iesaistījušās 11 Tukuma novada izglītības iestādes - Sēmes sākumskola, Džūkstes pamatskola un Pūres pamatskola, Zemgales vidusskola, Irlavas vidusskola un Tumes vidusskola, kā arī Tukuma pirmsskolas izglītības iestādes “Pepija”, “Pasaciņa”, “Lotte” un “Karlsons” un Slampes pirmsskolas izglītības iestāde “Pienenīte”.  

Džimbas drošības programmas teorētiskajās apmācībās pedagogi piedalījās jau 2017.gada 9. un 10. novembrī, kur tika  apgūtas pamata zināšanas un  iepazīti darba materiāli un metodes, kā ar programmu strādāt ikdienā. Varam teikt, ka arī mūsu novadā tagad ir Džimbas drošības programmas aģenti, kas savā pirmsskolā vai sākumskolā strādā ar bērniem, mācot un izglītojot viņus. Savukārt 2018. gada aprīlī visi programmas pedagogi tiksies uz trešo Džimbas drošības programmas nodarbību, kuras nobeigumā tiks katram pasniegts arī Džimbas drošības programmas aģenta sertifikāts.   Programmas apguves un ieviešanas periodā Centrs regulāri piedāvās arī bezmaksas seminārus, iespējas piedalīties konferencēs un pedagogu profesionālās kapacitātes celšanas darbnīcās.

Visā Latvijā Centrs jau apmācījis 220 Džimbas drošības programmas aģentus jeb īpaši sagatavotus nodarbību vadītājus, kuru pulkam pievienojušies arī Tukuma novada 22 pedagogi, kuri strādās ar bērniem gan savās pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestādēs, gan nepieciešamības gadījumā arī citās izglītības iestādēs.

 

 

 

Informāciju sagatavoja

Agnese Matvejeva

Tukuma novada Izglītības pārvaldes

izglītības darba vecākā speciāliste

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd