Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Par latviešu valodu domājot

2023.gada 28.novembrī Tukuma 2.vidusskolā notika pedagogu profesionālās pilnveides kursi “Dzejas un prozas darba iestudēšanas posmi un metodes”. Kursu mērķis – pilnveidot pedagogu zināšanas par dzejas un prozas skatuves priekšnesuma  un runātāja psiholoģiskās sagatavošanas metodēm.

Katru mācību gadu notiek skatuves runas konkurss, kurā piedalās ļoti daudz Tukuma novada skolēnu, praktiski no visām vispārizglītojošām skolām. Šī iemesla dēļ žūrijas komisijai allaž ir ļoti grūti izvērtēt un tik sīvā konkurencē izvirzīt pašus labākos valsts kārtas konkursam.

Lai skolotājiem palīdzētu sagatavot skolēnus konkursam, skolas pasākumiem, par kursu lektori tika aicināta Dace Liepeniece. Tukuma novada skatuves runas konkursa žūrijas komisijā Dace darbojas nu jau 10 gadus un vislabāk izprot, kas nepieciešams uzlabot pedagogu darbā, sagatavojot dalībniekus. Kursu lektore pati ir gatavojusi skolēnus konkursiem un joprojām darbojas Valsts izglītības satura centra reģiona un valsts līmeņa konkursa žūrijas komisijā.

Pedagogi kursos apguva prasmes bērna vecumam un spējām piemērota literārā darba izvēlei, paplašināja zināšanas par mākslinieciskā materiāla interpretāciju, skatuves tēla veidošanu. Skolotājiem bija iespēja pilnveidot prasmes audzēkņu runas aparāta novērtēšanā un pilnveidošanā.

Par valodas nozīmi ir jādomā, jāpilnveido zināšanas un jānodod tās mūsu nākamajām paaudzēm.

Daces Liepenieces vārdiem: “Karš ir ne tikai par Ukrainas atbrīvošanu, bet arī par latviešu valodu!”

DMC Firewall is a Joomla Security extension!