Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Tukuma 2.pamatskolas zēnu koris zēnu koru salidojumā "Puikas var!"

1. jūnijā jau desmito reizi Cēsīs pulcējās un sadziedājās Latvijas zēnu kori. Salidojuma devīze: "Puikas var!"

 

 Zēnu koru salidojumi Latvijā notiek kopš 1970. gada ik pa pieciem gadiem, un tradicionāli par zēnu koru sadziedāšanās vietu kļuvušas Cēsis, Cēsu pils parka estrāde. Šogad salidojums notika Latvijas valsts simtgades zīmē, stiprinot zēnu koru dziedāšanas tradīcijas un līdzdalību Dziesmu un deju svētku kustībā.

Salidojumam gatavojās 58 zēnu kori ar vairāk nekā 1800 dalībniekiem no visiem Latvijas novadiem.

 

 

Nozīmīgajam notikumam zēni visās Latvijas skolās gatavojās jau vairākus gadus, apgūstot 18 repertuārā iekļautās latviešu komponistu dziesmas un latviešu tautas dziesmas „a cappella” izpildījumā. Aprīlī notika zēnu koru konkursi novados un pilsētās, kā arī otrās kārtas konkursi vēsturiskajos novados. Zēnu koru sniegumu un diriģentu veikumu vērtēja kompetenta žūrija, kuras sastāvā bija zēnu koru salidojuma iniciators un tradīcijas iedibinātājs, ilggadējais Rīgas Doma zēnu kora diriģents Jānis Erenštreits, pieredzējuši diriģenti Romāns Vanags un Arvīds Platpers, kā arī zēnu koru salidojuma mākslinieciskais vadītājs Gints Ceplenieks. Jāpiebilst, ka diriģents Jānis Erenštreits bija X Latvijas zēnu koru salidojuma patrons.

 

    

 

Diriģentu sumināšanas pasākumā Valts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa izteica pateicību par zēnu koru sagatavošanu šim lielajam pasākumam, kā arī par zēnu koru kustības veicināšanu un attīstību. Tika sveikti un apbalvoti labākie Latvijas zēnu kori, kas parādīja vislabāko sniegumu reģionu konkursu skatēs. Starp labākajiem Latvijas zēnu koriem arī Tukuma 2.pamatskolas zēnu koris (diriģente Dace Perševica, koncertmeistare Ilze Bite), kuram tika pasniegta balva no mūzikas instrumentu veikala “ Mūzikas centrs”.

 

 

Paldies zēniem par izturību visu dienu garumā karstajā saulē mēģinot un pieslīpējot dziesmu skanējumu, piedaloties gājienā un dziedot krāšņajā koncertā!

Paldies skolotājām Līgai Ozolai, Diānai Kovaļovai un Sandrai Jansonei, kuras rūpējās par zēnu labsajūtu visas dienas garumā!

Paldies zēnu vecākiem par atbalstu un uzmundrinājumu!

 

 

 

Dace Perševica

Tukuma novada Izglītības pārvaldes

Mūzikas skolotāju metodiskās apvienības vadītāja

 

Our website is protected by DMC Firewall!