Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums Īpašas vēstures stundas Tukuma E.Birznieka - Upīša 1.pamatskolā

Šī gada janvārī apritēja 28. gadskārta kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm, kurās piedalījās Latvijas Neatkarības aizstāvji no visiem Latvijas novadiem. Vienotība, kopīga ideja - nosargāt ilgi gaidīto brīvību - šīs sajūtas bija cilvēku aktivitāšu pamatā.  Tas bija satraukuma pilns laiks. Laiks, kurš ik gadu janvāra dienās atgādina par dramatiskiem notikumiem Rīgā.

 

Tukuma E.Birznieka - Upīša 1. pamatskolas 6. klašu skolotājas Inita Šteinerte un Indra Būmane saviem audzēkņiem 17. janvārī organizēja tikšanos ar vienu no Tukuma Tautas Frontes dibinātājiem Juri Celmiņu. Jaunieši bija sagatavojuši jautājumus par barikādēm, par tā laika notikumiem.

 

Daudzi atmiņu stāstus bija lasījuši laikrakstos, tomēr Celmiņa kunga stāstītais izraisīja patiesu interesi. Stāstījums ļāva skolēniem iztēloties  tā laika Rīgas ielas ar dzelzsbetona bluķiem, ar traktoriem un smagajām automašīnām. Kāds aizdomājās par ugunskura dūmiem un siltajiem pīrādziņiem, un karsto tēju termosos, ko sagādāja Rīgas iedzīvotāji cilvēkiem, kas bija  sabraukuši no visas Latvijas, lai cīnītos par brīvību.

 

 

Pēc sarunas jaunieši atzina, ka tas bija interesants laiks, bet arī satraucoši baismīgs. Neviens, uzsākot šīs brīvības cīņas,  nezināja, kā viss izvērsīsies. Vai izdosies iecerētais? Vai atkal kādi varas kāres alkstoši spēki neapslāpēs latviešu tautas brīvības alkas?

 

Kāds jautāja Jurim Celmiņam, vai arī mūsdienās mēs varētu tik vienoti aizstāvēt savu Latviju. Iesirmais kungs pārliecinoši atbildēja: "Noteikti! Lai gan cilvēku skaits Latvijā ir manāmi sarucis, taču latviešu sīkstums, lepnums un savas zemes mīlestība ir saglabājusies."

 

Par tikšanos ar Juri Celmiņu lasi arī: www.tukuma1psk.lv

 

 

Barikāžu atceres tēma skolā turpinājās 23. janvārī, kad vēstures stundu 8. un 9. klašu skolēniem vadīja Tukuma senioru kluba “KAPRĪZES” dalībnieki. Skolēni iepazina Barikāžu laika notikumus, uzklausot dalībnieku emocionālos atmiņu stāstus.

 

Sarunas un dialogi aizvijās arī tālākā senatnē - 1941. un 1949. gada baisie notikumi – cilvēku izsūtīšana uz Sibīriju. Katram sirmgalvim bija savs personiskais stāsts. Šī vēstures stunda bija dažādu paaudžu satikšanās, atmiņu mantojuma nodošana jaunajai paaudzei, kuri visu stāstīto ir redzējuši tikai filmās, lasījuši grāmatās. Stāstījumus caurvija mūzika un dziesmas folkloras kopas “Milzkalnieki” izpildījumā.

 

 

Jaunieši teica paldies senioriem par īpašo vēstures stundu. Īpašs paldies mūsu, Tukums E.Birznieka - Upīša 1. pamatskolas bijušajai vēstures skolotājai Ilgai Lagzdiņai.

 

Pasākuma noslēgumā visi tā dalīmnieki aizdomājās par ikdienas steigu un straujo ritmu, kurā nav laika uzklausīt omes vai opīša stāstus par sendienām. Bet vajadzētu!  Noteikti vajadzētu izbrīvēt laiku un katram savā ģimenē sarīkot atmiņu vakarus!

 

 

Maira Vimba

Tukuma E. Birznieka - Upīša 1.pamatskolas

direktores vietniece audzināšanas jomā

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!