Tukuma novada Izglītības pārvalde

Sākums No Mārtiņiem līdz Lāčplēša dienai

Skolotājas saruna ar Tukuma pirmsskolas izglītības iestādes "Pasaciņa" bērniem kādā mūzikas nodarbībā nedēļu pirms Mārtiņiem, kad mazie ķipari aktīvi apguva Mārtiņdienas dziesmas un rotaļas:

Skolotājs: Bērni, vai jūs zināt, kas ir Mārtiņdiena? Ko dara Mārtiņos?

 

Bērni: Nē, nezinām!

Skolotājs: Vai jūs zināt kaut ko par Helovīnu?

Bērni: Jā! Tad, bērni saģērbušies briesmīgās maskās, staigā no mājas uz māju un  prasa saldumus. Ja mājas durvis never vaļā, tad izjoko.

Kāds lielāks puisis, kurš nākamo gadu ies skolā: Mēs mājās nesvinam Helovīnu, un tajā vakarā durvis vaļā neveram.

 

Pēc šīs sarunas skolotāja saprata, ka mazie “Pasaciņas” bērni vairāk zina par Helovīnu, bet par Mārtiņdienu, kad arī var iet masku gājienos, prasīt saldumus un vienam otru izjokot, zina ļoti maz.

 

Skolotāja: Bērni gan Mārtiņos, gan Helovīnā svētku norise ir līdzīga. Tad ļaudis saģērbjas maskās un dodas ciemos. Helovīnā bērni pieprasa saldumus.  Arī Mārtiņos ir šī paraža -  bērni lūdz saldumus. Taču  ir arī atšķirīgais. Mārtiņdiena ir seni latviešu gadskārtu ieražu svētki, kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Mārtiņi tika svinēti, kad lielie zemes darbi bija pabeigti un ļaudīm bija vairāk brīvā laika, lai būtu kopā ar savu ģimeni, lai tiktos ar kaimiņiem un draugiem. Svarīga Mārtiņdienas sastāvdaļa bija iešana budēļos jeb ķekatās. Mārtiņdienas ķekatniekus dēvēja par mārtiņbērniem, kas pārģērbušies dažādās dzīvnieku maskās, lai neviens viņus nepazītu, staigāja no mājas uz māju, skaļi dimdinādami, dziedādami un ejot rotaļās, lai aizdzītu visu slikto un ienestu mājās svētību.


Un tāpēc mēs - "Pasaciņas" mazie bērni un skolotāji - Mārtiņdienas rītā, 10. novembrī, devāmies ķekatās pie kaimiņiem uz pirmsskolas izglītības iestādi "Vālodzīte" . Kā jau īsti mārtiņbērni, ciema kukulī līdzi vedot ābolus, Mārtiņdienas dziesmas un rotaļas.

 

    

    

 

Arī nākamo gadu svinēsim Mārtiņus!

 

 

Šīs dienas pēcpusdienā "Pasaciņas" bērnus gaidīja vēl kāds notikums. Par godu Lācplēša dienai, kuru visā Latvijā atzīmē 11. novembrī, pieminot  Latvijas brīvības cīņās kritušos karavīrus, pārsteigumu bija sagādājuši Tukuma jaunsargi, kas bezbailīgi demonstrēja nolaišanos pa virvi no jumta. Bērni ar lielu patiku vēroja notiekošo, un atbalstīja jaunsargus ar skaļām ovācijām.

 

Pēc paraugdemonstrējumiem Tukuma Jaunsardzes instruktors Armands Kotke pastāstīja bērniem, kā kļūt par jaunsargu, ko jaunsargi ikdienā dara un mācās. Aicināja šajā patriotiskajā nedēļā no Lāčplēša dienas līdz mūsu valsts dzimšanas dienai, kura būs 18. novembrī, svinēt svētkus, domāt par   mūsu Latviju.

 

Pēc tam par godu Lācplēša dienai bērni kopā ar grupu skolotājiem "Pasaciņas" pagalmā devās no svecītēm veidot skujiņas jeb Laimas zīmi. Iestājoties vakara krēslai, svecītes tika iedegtas un to gaismiņas radīja svētku noskaņu.  Paldies bērnu vecākiem par līdzdalību un atsaucību!

 

    

 

Apskati arī galerijas PII "Pasaciņa" !

 

 

 

Audzināsim savas zemes patriotus - svinēsim savus svētkus!

 

 

 

Informāciju par Mārtiņdienu

sagatavoja PII "Pasaciņa" mūzikas skolotāja

Dace Eihmane

un

informāciju par Lāčplēša dienu

sagatavoja PII "Pasaciņa" mūzikas skolotāja

Santa Gintere - Deksne

 

 

 

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd